Stichting SEEn in Malawi!

De Bakermat

Op één van hun gezamenlijke reizen hebben Ellen en Michel in Malawi kennis mogen maken met Christopher Mvula, chief van een lokale gemeenschap in het district Kasungu.

Geraakt door zijn levensverhaal en geïnspireerd door zijn visie op de noodzaak van goed onderwijs en ondernemerschap om op lokaal niveau het leven van (zijn) mensen te verbeteren, hebben Ellen en Michel besloten om stichting SEEn op te gaan richten met als doel het direct, rechtstreeks én duurzaam bieden van support aan Christopher’s community om  het onderwijs en het lokale ondernemerschap te versterken.

Al snel – zelfs sneller dan de stichting was opgericht – werd het plan opgevat om als eerste stap samen met Christopher’s community een schoolgebouw te gaan realiseren, om daarbinnen met elkaar te gaan werken aan programma’s rondom educatie en ondernemerschap. Een enthousiaste bouwploeg had zich al in stelling gebracht, de schetsen waren klaar, vliegtickets besteld…

Corona 2020

Wég waren in eerste instantie de plannen en acties die met zoveel enthousiasme waren ingezet….. Weg was zeker niet onze ‘drive’ om support te willen bieden en vanuit de stichting samen met Christopher’s community aan de slag te gaan.

Dus hebben we de tijd goed gebruikt om alternatieve acties in te gaan zetten én om onze stichting organisatorisch goed in te richten en voor te dragen voor de ANBI status. Want: stilzitten was en is géén optie!  

Wat hebben we inmiddels gedaan:
We hebben onze stichting goed in de steigers gezet en de ANBI status is aangevraagd om een gedegen basis te leggen voor onze acties en activiteiten in Malawi.

Bouwen aan een lokaal netwerk

Een lokaal netwerk in Malawi is voor onze Stichting van cruciaal belang. Naast Christopher Mvula leerden we  de van oorsprong Nederlandse Sanne kennen, zij woont in Cape Maclear en werkt bij Charlie’s Travel. Ook de beide eigenaren van 1-2-Travel Africa in het district Lilongwe, Dilo en Hessel, werden direct enthousiast toen ze van onze plannen hoorden en hebben zich met ons verbonden. Christopher, Sanne, Dilo en Hessel hebben een sterk kloppend hart voor de mensen, het land en de natuur van Malawi.Om

Grote en kleine doelen
onderwijs in het Kasungu District  te faciliteren is het bouwen van een kleine school voor 40 kinderen één van onze grotere doelen. Dit kunnen we in 2020 vanwege Corona helaas niet realiseren. We mikken nu op de zomer van 2021. Dus richten we ons nu op de voorbereidingen daarvan en intussen zetten we ons in voor andere activiteiten, samen met lokale gemeenschappen van Malawi.

Zo hebben we inmiddels vanuit onze stichting bijgedragen aan acties, gestart door Sanne en haar netwerk in Cape Maclear en overgenomen door Christopher’s community in Kasungu District. Deze acties waren gericht op eerste noodhulp en hygiënemaatregelen om de Corona besmettingen zoveel mogelijk het hoofd te bieden.

Omdat duurzaamheid, ondernemerschap en onderwijs uitgangspunten voor onze stichting zijn, hebben we voor de periode juni – oktober ook nog enkele acties op stapel, die terug te vinden zijn op deze site onder: Projecten.

7 juni 2020, Ad Schenkels